Wat is sluitertijd?
Sluitertijd bepaalt hoe lang de camera's sluiter open blijft tijdens het maken van een foto. Dit beïnvloedt hoeveel licht de sensor bereikt en hoe beweging in je foto wordt vastgelegd. Korte sluitertijd bevriest beweging, terwijl lange sluitertijd beweging kan vervagen.
Sluitertijd instellen
Sluitertijd instellen is eenvoudig:
Zet je camera in de "S" of "Tv" modus. Dit is een beginnersvriendelijke modus waarbij je de sluitertijd handmatig kunt instellen terwijl de camera automatisch het diafragma en de ISO-waarde aanpast zodat je daar even niet op hoeft te letten.
Bepaal de gewenste lengte van de sluitertijd op basis van de lichtomstandigheden, beweging van je onderwerp, en eventuele artistieke effecten die je wilt bereiken.
Gebruik het draaiwieltje om de gewenste sluitertijd te kiezen.
Aanbevolen sluitertijd instellingen
Gebruik een korte sluitertijd bij snelle bewegingen om scherpte foto’s te krijgen en gebruik een langere sluitertijd bij weinig ligt of het spelen met artistieke effecten.
Sterren: Gebruik een sluitertijd van 15-30 seconden met een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Sport: Voor scherpe actiebeelden, stel je sluitertijd in op minimaal 1/1000 seconde.
Wildlife: Bij het fotograferen van dieren in beweging, gebruik je een sluitertijd van 1/500 tot 1/2000 seconde.
Spelen met sluitertijd: artistieke effecten
Sluitertijd biedt tal van creatieve mogelijkheden, bijvoorbeeld:
Lichtstrepen: Gebruik een lange sluitertijd van 10-30 seconden om lichtstrepen van verkeer vast te leggen.
Zacht watereffect: Stel je sluitertijd in op 1-2 seconden om water een zachte, sluierachtige look te geven.
Drukke plekken leegmaken: Gebruik een sluitertijd van 10 seconden of meer om mensen uit drukke scènes te laten verdwijnen.
Belang van stilhouden van de camera
Bij lange sluitertijd is het cruciaal om de camera stil te houden. Een statief en de zelfontspanner zijn hierbij je beste vrienden, omdat ze trillingen en onscherpe beelden voorkomen.
Heb je geen statief? Zoek dan een stevige ondergrond. Als dat niet mogelijk is, neem een stabiele houding aan en houd je adem in tijdens het maken van de foto. Beperk de sluitertijd in dit geval tot maximaal 2 seconden.
Effect van sluitertijd op ISO en diafragma
Sluitertijd is onderdeel van de belichtingsdriehoek waar ook de ISO-waarde en diafragma toe behoren. Afhankelijk van de sluitertijd kun je zo de ISO-waarde en het diafragma instellen:
Korte sluitertijd: Dit vereist vaak een hogere ISO of een groter diafragma (klein f-getal) om voldoende licht te krijgen.
Lange sluitertijd: Hiermee kun je de ISO laag houden en het diafragma kleiner (groot f-getal) instellen voor meer scherpte-diepte.